Skoda mea

Trivia

Trivia

Mesajde Daniel » 27 Dec 2016, 15:50  •  [Post 181]

25 de obiceiuri bizare de Crăciun din întreaga lume

Crăciunul este sărbătorit în lume în nenumărate moduri. Deși unii respectă doar tradițiile larg răspândite – precum pomul, colindele sau darurile -, alții, mai excentrici, merg la slujba de Crăciun pe role, mănâncă piele crudă de balenă, larve de molie sau spun povești de groază, care-i sperie pe copii.
Iată câteva obiceiuri bizare practicate de Crăciun în unele colțuri ale lumii.
1. În Africa de Sud, masa de Crăciun cuprinde o „delicatesă” pe care nu oricine o apreciază. Localnicii se înfruptă cu larve ale moliei împărat, prăjite într-o baie generoasă de ulei.
2. Copiii din Austria își petrec Crăciunul cu frica lui Krampus, un demon despre care se spune că apare doar în această perioadă și îi bate cu o nuia pe copiii care au fost răi.
3. În Norvegia nu se face curățenie în Ajunul Crăciunului. Toate măturile sunt bine ascunse, pentru a nu fi furate de vrăjitoare.
4. În Japonia, reclamele pot avea un impact foarte puternic. Datorită unei campanii publicitare din 1974, familiile japoneze preferă să mănânce la KFC în Ajunul Crăciunului.
5. În Groenlanda, rețetele tradiționale de Crăciun nu sunt pentru cei slabi de înger. Spre exemplu, se mănâncă Mattak – piele crudă de balenă, servită cu grăsime. O altă „delicatesă” pe care doar localnicii o apreciază este Kiviac: 500 de păsări de talie mică, asemănătoare pinguinilor, introduse într-o piele de focă și lăsate la fermentat timp de 6 luni. Deși pentru alții e dezgustător, în Groenlanda Kiviac-ul este considerat o delicatesă.
6. În capitala Venezuelei, Caracas, oamenii participă la slujba din Ajunul Crăciunului într-un mod original: drumul spre biserică îl parcurg pe… role.
7. Germanii ascund o bucată de murătură în pomul de Crăciun, iar primul copil care o găsește primește un mic cadou.
8. În locul bradului, în Noua Zeelandă se împodobește un arbore ornamental, cu o coroană bogată de flori roșii, denumit Metrosideros excels sau Pomul de Crăciun din Noua Zeelandă.
9. În Portugalia, Crăciunul este și un moment de amintire a celor decedați. În dimineața de Crăciun, familiile pun farfurii și tacâmuri și pentru cei decedați, pentru a-i comemora.
10. Ucrainenii nu se dau în vânt după beteală și globuri. Ei împodobesc pomul de Crăciun cu pânze de păianjen și păianjeni artificiali, originea acestei tradiții stând într-o legendă din Europa de Est.
11. În Cehia, fetele necăsătorite stau lângă o ușă și își aruncă un pantof peste umeri. Dacă pantoful cade cu vârful spre ușă, ele se vor căsători în următorul an.
12.În Ajunul Crăciunului, familiile din Estonia merg la saună împreună.
13. În Islanda, se spune că cei care nu primesc haine noi până în Ajunul Crăciunului vor fi devorați de un animal mitologic, pisica Yule, care, conform legendelor, mișună pe dealurile islandeze.
14. O tradiție suedeză implică budinca festivă de orez, în care cineva ascunde o migdală decojită. Conform legendelor, persoana care găsește migdala se va căsători în anul ce urmează.
15. În Marea Britanie, o tradiție veche de sute de ani spune că fiecare membru al familiei trebuie să amestece în budinca de Crăciun în sensul acelor de ceasornic, punându-și în același timp o dorință, care se va îndeplini.
16. În loc să-l aștepte pe Moș Crăciun, copiii din Italia o așteaptă pe Befana, o vrăjitoare prietenoasă care aduce jucării și dulciuri pe 5 ianuarie.
17. Etiopienii sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie. În această zi, oamenii poartă haine albe, iar bărbații joacă ganna – un joc rapid, în care se folosesc crose și mingi de lemn.
18. În Guatemala, fiecare familie face curat în casă înaintea Crăciunului. Apoi, în fiecare cartier se formează o grămadă imensă de gunoi și mizerie, în vârful căreia se pune o figurină ce-l reprezintă pe diavol. Apoi, grămezii i se dă foc.
19. În luna decembrie, orașul Remedios din Cuba este gazda festivalului Parrandas. Cu această ocazie, orașul se împarte în două tabere și fiecare tabără trebuie să construiască un aranjament tematic din becuri, pentru a întâmpina Crăciunul.
20. În Slovacia, cel mai în vârstă bărbat din casă ia o lingură de budincă loksa, pe care o proiectează pe tavan – cu cât se lipește mai tare, cu atât mai bine.
21. Japonezii le trimit rudelor și prietenilor felicitări de Crăciun albe. Roșul, însă, este de evitat, deoarece această culoare este folosită, conform tradiției, pentru anunțurile funerare.
22. Ca și portughezii, și finlandezii își aduc aminte de cei decedați în ziua de Crăciun. Familiile din Finlanda aprind lumânări la mormintele celor dragi, iar cimitirele se transformă într-un loc feeric.
23. În Marea Britanie, Moș Crăciun le lasă copiilor cadourile într-un ciorap. Cu toate acestea, copiii care au fost răi vor găsi în ciorap, în loc de cadouri, o bucată de cărbune.
24. În Africa de Sud, copiilor li se spune povestea lui Danny, un băiețel care și-a supărat bunica mâncând prăjiturile lăsate pentru Moș Crăciun. Furioasă, bunica l-a omorât pe Danny, despre care se spune că acum bântuie casele în ziua Crăciunului.
25. Poșta din Canada recunoaște adresa „Moș Crăciun, Polul Nord, Canada, HOHOHO”. Toate scrisorile trimise la această adresă sunt deschise și primesc un răspuns.
Locul virtual de intalnire al prietenilor Skoda.
Avatar utilizator
Daniel
Site Admin
 
Mesaje: 3299
Membru din: 07 Feb 2011, 01:07

Trivia

Mesajde Liviu M » 27 Feb 2017, 22:09  •  [Post 182]

Icre de la market cu colorant (probabil din insecte gestante uscate si macinate) + ce o mai fi ; asadar mai mullte feluri intr-unul .

Imagine
Liviu M
 
Mesaje: 143
Membru din: 07 Feb 2014, 10:12

Trivia

Mesajde pritulescu » 08 Oct 2017, 14:09  •  [Post 183]

Nu am ieşit din ţară niciodată, dar din poveştile altora am înţeles că prin alte ţări europene aşa zis civilizate, cele mai mari amenzi sunt date pentru ocuparea abuzivă a locurilor de parcare pentru cei cu dezabilităţi locomotorii şi pentru folosirea fără drept a veceurilor special construite pentru aceştia. Eu nu folosesc veceurile publice cu riscul de a face pe mine, aşa că nu ştiu dacă există veceuri publice special construite pentru cei cu dezabilităţi locomotorii, dar în parcările marilor centre comerciale am văzut locuri de parcare inscripţionate pentru aceşti oameni şi pentru mămici cu bebeluşi în cărucioare.
Aceste locuri sunt mult mai late decât celelalte pentru a putea manevra căruţurile pe lângă maşini. Într-o zi am oprit maşina în parcarea de la un magazin Lidl şi am uitat camera de filmare deschisă. Când am ajuns acasă şi am descărcat filmarea am văzut că în cadru se văd cele 4 locuri special amenajate pentu mamici şi cei cu handicap. Din curiozitate am urmărit să văd cine parchează pe acele locuri şi ca să vezi: pe locurile de parcare pentru mămici au parcat mămici sau tătici cu bebeluşi în căruţ, dar şi mămici a căror odrasle aveau 10-11 ani.
Nu poţ spune nimic, pentru că desenul stilizat arată o persoană mai mare ţinând de mână o persoană mai mică, dar în acest caz pentru ce motiv locul de parcare este mai mare? În schimb pe locurile de parcare pentru cei care au dezabilităţi locomotorii este dezastru, au parcat numai persoane handicapate, dar nu cu handicap locomotoru.

Imagine

Imagine

Pentru următoarea poză, spun că persoana respectivă are o problemă nu din cauză ca a parcat pe un loc rezervat persoanelor cu dezabilităţi pentru că nu am sesizat dacă era însoţit de cineva cu aceste probleme sau nu, ci pentru modul în care a parcat.

Imagine

În altă zi, având în cadru locurile de parcare rezervate mămicilor cu bebeluşi în carucioare am surprins un taxi parcat pe unul din ele. În momentul în care a ieşit din magazin, taximetristul vorbea cu un bărbat însoţit de un copil de vreo 5-6 ani, poate un pic mai mare. Aceştia doi, bărbatul cu copilul, au plecat pe jos iar taximetristul s-a urcat singur în maşină şi a plecat, dar poate au venit împreună. Pe al doilea loc de parcare a oprit o dubiţă de curierat al cărui şofer a predat un pachet cuiva care aşteptă în parcare, a primit nişte bani de la acesta şi apoi a intrat în magazin pentru cumpărături.

Imagine

Aşa că aveţi grijă pe ce locuri parcaţi că vine un nebun ca mine şi va dă poza pe net!
Avatar utilizator
pritulescu
VIP Member
 
Mesaje: 1792
Membru din: 28 Feb 2011, 12:29
Localitate: Bucuresti

Trivia

Mesajde MAK » 08 Oct 2017, 14:37  •  [Post 184]

La fel observ si eu, tot Lidl, dar de pe Moinesti.
Multe putori cu "deficiențe" parcheaza cat mai aproape de intrarea in magazin unde sunt amenajate locurile pentru cei cu handicap.
Skoda Turbo
MAK
Senior Member
 
Mesaje: 879
Membru din: 12 Oct 2011, 10:26
Localitate: Bucuresti

Trivia

Mesajde pritulescu » 10 Oct 2017, 18:14  •  [Post 185]

Sânt şoferi şi şoferi pe lumea asta. Dacă mergem din aproape în aproape constatăm că sunt şoferi care din neatenţie sau neştiinţă, nervozitate, din cauza aptitudinilor de şofer foarte slabe, fac greşeli. Această categorie se împarte şi ea în două:
- şoferi care fac greşeli marunte;
- şoferi care fac greşeli grave.
Din această a doua categorie sânt:
- şoferi care datorită împrejurărilor scapă fără să facă accident;
- şoferi care produc accidente.
Iar alegem a doua categorie şi constatăm că aceasta se împarte în mai multe categori:
- şoferi care produc accidente uşoare fără răniţi;
- şoferi care produc accidente în care îşi dau obştescul sfârşit;
- şoferi care produc accidente în care îşi dau obştescul sfârşit dar mai trag după ei una sau mai multe persoane nevinovate.
Dupa părerea mea acest arbore al şoferilor se opreşte la şoferi care produc accidente, de aici intervin norocul şi destinul fiecăruia. Sânt situaţii în care bieţii şoferi nu au mai avut nici o şansă idiferent ce ar fi făcut.
Dar nu despre aceşti şoferi vreau să scriu ci despre acei şoferi care încalcă voit regulile de circulaţie, de cei care îşi bagă picioarele în legi şi reguli de circulaţie. Astăzi vreau să vă dau un asemenea exemplu. Mergeam pe Drumul Taberei către casă când, apropiindu-mă de intersecţia cu str. Braşov, văd o dubiţă care a fost oprită pe prima bandă că taie benzile în porţiunea în care sunt demarcate cu linie continuă şi se încadrează pe banda a treia.
-S-a răzgândit omul, nu mai vrea să meargă în dreapta şi a trecut pe a treia bandă ca să fie primul la semafor. Mi-am spus în gând, dar văd cu stupoare cum este gata-gata să dea peste un individ care traversa neregulamentar şi face dreapta de pe banda a treia pe culoarea roşie a semaforului. După isprava individului semaforul a mai stat pe roşu încă 40s şi apoi s-a schimbat în verde.

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine

Aşa ceva se poate întâmpla datoritâ poliţiei rutiere care nu supraveghează intersecţiile mari cu agenţi rutieri sau camere de supraveghere (Fiind şi eu sofer sper să nu spuneţi că sânt masochist). Parcă imi este dor de acele borcane aflate în intersecţiile mai aglomerate de unde un miliţian supravechea şi dirija circulaţia prin anii ’50!!!

Imagine
Avatar utilizator
pritulescu
VIP Member
 
Mesaje: 1792
Membru din: 28 Feb 2011, 12:29
Localitate: Bucuresti

Trivia

Mesajde pritulescu » 12 Oct 2017, 17:06  •  [Post 186]

Astăzi în jurul orei paisprezece, când era aglomeraţia în toi, am văzut un gest incalificabil făcut de un taximetrist care m-a intrigat. Enervarea mea a fost cu atât mai mare cu cât gestul a fost gratuit şi taximetristul avea client în maşină.
La un semafor situat pe Timişoara, Mall Afi, aşteptau două coloane de maşini lungi până la Răzoare, să se schimbe culoarea. Din prima coloană, soferul unui suv pune semnal stânga şi când se pun coloanele în mişcare intra uşor in faţa uni maşini din coloana a doua ca să ajungă pe banda trei să facă stânga.

Imagine

Când am pornit şi noi după această manevră şi am trecut pe lângă suvul care aştepta cuminte pe banda a treia să primească verde pentru stânga, îl văd pe nenorocitul de taximetrist care era în spatele maşinii ce a permis acea manevră, că scoate mâna pe geam şi îi arată degetul celui din suv. Pentru ce a făcut acel gest nu ştiu, probabil să vadă lumea cât de mârlan este.

Imagine

La urătorul semafor taximetristul schimbă banda exact unde erau acei 25m de linie continuă cu toate că a avut posibilitatea să facă acea manevră de când a scos mâna pe geam şi până la linia continuă a acestui semafor.

Imagine
Avatar utilizator
pritulescu
VIP Member
 
Mesaje: 1792
Membru din: 28 Feb 2011, 12:29
Localitate: Bucuresti

Trivia

Mesajde pritulescu » 14 Oct 2017, 11:35  •  [Post 187]

În postul trecut am căşunat pe un taximetrist care a fost supărat pe un coleg de trafic a cărui manevră l-a întârziat 10-20 secunde. Astăzi îmi căşună pe alt taximetrist mai imbecil, care în mod normal nu trebuia să aibe carnet de conducere sau cel puţin licenţă pentru transportul pasagerilor, datorită testului psihologic.
În data de 9.09.2017 venind dinspre pasajul Lujerului m-am încadrat la intersecţia cu Timişoara pe prima bandă pentru a vira la dreapta. Configuraţia cam ciudată a acestei intersecţii este:
- banda 1 este pentru dreapta şi înainte;
- banda 2 este obligatoriu înainte;
- banda 3 este pentru înainte şi stânga;
- banda 4 este pentru obligatoriu stânga.
După cum spuneam eram pe banda întâia şi în faţa mea mai era o maşină care urma să facă şi ea dreapta. Pe banda a doua era o maşină albă urmată de o maşină galbenă care semnaliza dreapta, (semnal pe care eu nu l-am văzut decât în film, probabil din cauza stâlpului de la maşina mea dintre parbriz şi portieră), cu toate că în mod normal nu nu avea voie să facă dreapta de pe acea bandă.

Imagine

Când s-a schimbat semaforul am luat virajul drapta puţin mai larg încadrându-mă pe banda a doua pe strada Timişoara.

Imagine
Imagine

În foarte scurt timp, timp suficient ca să ajung la o viteză de aproape 60 Km/h mă trezesc cu taximetristul că îmi ia faţa şi imediat pune frână.

Imagine
Imagine

În momentul în care l-am văzut că intră pe banda mea cu toate că strada era liberă, am luat piciorul de pe acceleraţie şi m-am pregătit să frânez aşa că manevra individului a fost în zadar, nu m-a surprins. În schimb mi s-a cam urcat sângele la cap şi m-am luat după el. L-am prins din urmă şi l-am întrebat dacă este nebun pentru că mi-a luat faţa şi el m-a invinuit că nu mi-am păstrat banda când am virat la dreapta, că fiind pe prima bandă înainte de intersecţie eram obligat să fiu tot pe prima bandă când am ieşit din intersecţie. Probabil instructorul sau din şcoala de şoferi aşa l-a învăţat: banda a doua la ieşirea din virajul de dreapta este rezervată numai celor care încalcă legile de circulaţie si care fac dreapta de pe o banda care-i obligă să meargă înainte.
Ultima oară modificat de pritulescu pe 14 Oct 2017, 11:44, modificat 1 dată în total.
Avatar utilizator
pritulescu
VIP Member
 
Mesaje: 1792
Membru din: 28 Feb 2011, 12:29
Localitate: Bucuresti

Trivia

Mesajde Daniel » 14 Oct 2017, 11:43  •  [Post 188]

Pritulescu scrie:... Probabil instructorul sau din şcoala de şoferi aşa l-a învăţat: banda a doua la ieşirea din virajul de dreapta este rezervată numai celor care încalcă legile de circulaţie si care fac dreapta de pe o banda care-i obligă să meargă înainte.

Asta mi-a placut maxim :)) !!!
Locul virtual de intalnire al prietenilor Skoda.
Avatar utilizator
Daniel
Site Admin
 
Mesaje: 3299
Membru din: 07 Feb 2011, 01:07

Trivia

Mesajde pritulescu » 14 Oct 2017, 11:46  •  [Post 189]

Ce rapid ai fost. Nici nu am apucat sa recitesc textul pentru a mai face corectii ca ai si postat.
Avatar utilizator
pritulescu
VIP Member
 
Mesaje: 1792
Membru din: 28 Feb 2011, 12:29
Localitate: Bucuresti

Trivia

Mesajde Daniel » 14 Oct 2017, 11:51  •  [Post 190]

He, he, he... sunt cu ochii pe voi ;) !
Locul virtual de intalnire al prietenilor Skoda.
Avatar utilizator
Daniel
Site Admin
 
Mesaje: 3299
Membru din: 07 Feb 2011, 01:07

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Off-topicareala

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator